Goede Kinderschoenen: waar moet je zoal op letten?

Het dragen van goede kinderschoenen is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de voeten. Op verkeerde kinderschoenen lopen, kan indien dit langdurig gebeurd voor complicaties zorgen. En dat is natuurlijk is wat wij allemaal proberen te voorkomen. Maar wat zijn nu goede kinderschoenen? En waar moet je zoal opletten bij het kopen van nieuwe kinderschoenen?


Allereerst leggen we voor jullie het begrip goede kinderschoenen uit. Er bestaan veel sprookjes over wat nu goede kinderschoenen zijn. Een goede kinderschoen voor het ene kind kan voor het andere kind een hele slechte kinderschoen zijn en omgekeerd. Bij ons in de winkel verkopen we alleen maar goede kinderschoenen. En met goed bedoelen wij dat de schoenen zijn uitgezocht op kwaliteit van het materiaal en de pasvorm. Maar ook onze kinderschoenen hoeven niet voor elk kind een goede kinderschoen te zijn. Daarom is het belangrijk om altijd de kinderschoenen  eerst te passen. 

1. Waar ga je de kinderschoen voor gebruiken

Voordat je schoenen gaat passen vraag jezelf goed af waar je de kinderschoen voor gaat gebruiken. Niet elke kinderschoen is geschikt voor elke activiteit. Wil je de kinderschoenen gebruiken om te voetballen; Daar hebben bestaan echte voetbalschoenen voor. Wilt je kind de hele dag plezier hebben in de regen? Dan zijn regenlaarzen het meest geschikt. Maar gaat jouw kind met een mooie leren schoen elke dag een balletje trappen op het schoolplein dan kan dit nogal eens voor wat teleurstelling zorgen. Speelt je kind veel buiten op straat kies dan voor een wat stevigere schoen die wat beter tegen een stootje kan. 

2. Meet de voetmaat op

De maat van de voet bepaald ongeveer welke schoenmaat je nodig hebt. Door te meten weet je ongeveer de voetmaat. We zeggen hier ongeveer want het meten kan nogal lastig gaan en gaat nooit op de mm nauwkeurig. Het geeft een goede indicatie maar geen zekerheid. Er zijn verschillende manieren om kindervoeten te kunnen opmeten . De meest simpele methode vindt je hier je hebt dan alleen een pen,papier een meetlint nodig. Je kunt ook gebruik maken van onze handige voetmeter maar het aller makkelijkst is bij ons langs te komen in onze echt kinderschoenenwinkel. 

3. Type voet

Kindervoeten bestaan er in allerlei vormen. breed van voor, hoge wreef, smalle kindervoeten, platvoeten en zo kunnen we nog wel even door gaan. Gelukkig worden kinderschoenen in veel verschillende pasvormen gemaakt. Niet elk type schoen is geschikt voor elke voet maar het vinden van de "perfecte" kinderschoen is een haast onmogelijke taak. Maar rekening houden met de voeten van je kind is wel heel belangrijk, Vraag daarom altijd om advies.

4. De juiste schoenmaat

Elke kinderschoen wordt voorzien van een schoenmaat. Uit onze ervaring is gebleken dat de schoenmaat vaak niet overeenkomt. Dit kan het gevolg zijn van verschillende factoren waar we het hier verder niet over gaan hebben want dat maakt het alleen maar ingewikkeld. Maar houd er rekening mee dat de ene schoenmaat niet even groot of klein valt als de andere. Passen is dus de enige manier om te weten of een kinderschoen goed zit.


5.Extra ruimte

Als je de schoen aan het passen bent mag je best een goede vinger (1- max 2 cm ) ruimte extra nemen. Deze ruimte is er niet alleen maar om langer met de kinderschoenen te kunnen doen. Maar deze ruimte is juist goed voor de ontwikkeling van de voetjes. Allereerst zorgt de extra ruimte ervoor dat de tenen genoeg ruimte hebben om te kunnen bewegen. Het goed kunnen bewegen van de tenen is goed voor de bloedcirculatie en bevordert de ontwikkeling van de voeten. Ten tweede zorgt de extra ruimte ervoor dat de voetjes net iets hoger moeten worden opgetild. Dit hoger optillen van de voet is van belang voor het goed leren afrollen. Ten derde wanneer de kindervoeten opeens groeien kan een precies op maat gekochte kinderschoen ineen een stuk te klein zei. Door deze extra groeiruimte in te calculeren voorkom je dat jouw kind al na 2 maanden op te kleine schoenen loopt.  Uit onze ervaring is een groeiruimte van 1 tot 1,5 cm het beste.


De extra ruimte is wel erg afhankelijk van het type voet en schoen. Zo is het bij hele smalle voetjes bijna niet mogelijk om kinderschoenen veel groter te kopen. En ook bij bepaalde schoenen zoals instappers is extra ruimte vaak niet mogelijk.

5. Wissel voldoende af

Wat voor kinderschoen je ook koopt, elke kinderschoen heeft een bepaalde werking op de voet. Zie het als een fitnessapparaat welke is bedoeld voor de zelfde spiergroep maar je net iets beter bevalt. Zo werkt het ook met kinderschoenen. Wij raden daarom ook aan om nooit bij 1 type schoen te blijven omdat deze zo leuk eruit ziet of zo lekker loopt. De afwisseling zorgt er namelijk voor dat de voetjes een ander soort oefening krijgt waarbij de spieren op een andere manier worden gestimuleerd. 


Omdat kindervoetjes snel groeien is het niet nodig om een hele voorraad in te slaan. 1 goed paar kinderschoenen met voldoende blootvoets lopen in huis is voldoende. naarmate ze ouder worden is het wel handig om meerdere paren te hebben staan zodat ze vaker kunnen wisselen.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd