Ontwikkeling van baby voeten

De voeten van de baby komen meestal pas als laatste uit de buik van de moeder. Eenmaal uit de buik hebben ze een hele lange tijd geen functionele functie. Ze zijn nog volop aan het ontwikkelen. Elke beweging die de baby de eerste maanden na de geboorte maakt met de benen en voetjes behoren tot de eerste fase van de ontwikkeling. De voetjes zijn nog heel zacht en bevatten voornamelijk kraakbeen. Je kan een babyvoet daarom ook gemakkelijk dubbelvouwen. 

De kennismaking
De voeten wat meer betekenis. De baby begint met de benen en voetjes te spelen en ze te ontdekken. Ze zijn nog heel flexibel en kunnen met gemak de mond raken . Je ziet in deze fase daarom ook vaak dat er aan de voetjes wordt gesabbeld

TIP: In deze fase zijn de voetjes nog heel fragiel. Let daarom extra goed op dat de sokjes groot genoeg zijn. Hoe zachter de sokjes/babyslofjes hoe beter. Schoenen raden wij in deze periode af!

Omrollen:
Voor het omrollen heeft de baby de spieren in zijn voeten nodig. Als deze sterk genoeg zijn kan, na wat oefenen, de baby met gemak zelfstandig van de rug op de buik rollen. Eenmaal op de buik leert de baby weer ander spieren bewust gebruiken die nodig zijn voor de volgende stap.

Tijgeren, kruipen en zitten.
De spieren zijn al een stuk sterker en er is al meer controle over de spieren. Je zult zien dat elke dag een nieuw avontuur is. In fases verzorgen ze hun eigen oefeningen. En maar proberen en proberen. Tot ze de techniek goed onder de knie hebben. In deze fase bereiden de voetjes zich voornamelijk voor op het versterken van de spieren zodat deze sterk genoeg zullen zijn om het volledige lichaamsgewicht te kunnen dragen.

TIP: Ook in deze fase raden wij het dragen van schoenen af. Een goed alternatief zijn onze leren babyslofjes. Deze helpen vooral tegen het wegglijden van de voetjes en ze houden ze lekker warm. 

Optrekken en dan staan
Zet alles in het huis goed vast want in deze fase gebruikt de baby alles wat mogelijk is om zich aan op te trekken. Het optrekken en het vasthouden aan dingen versterkt de spieren maar is ook een hele goede oefening voor het evenwicht.

TIP: In deze fase worden ouders vaak dol enthousiast . Mijn kind kan staan! Maar doe het rustig aan. Over stimuleer de oefening niet. De spieren botten zijn nog volop in ontwikkeling. Een lach en de enthousiasme is vaak al een voldoende stimulans om de baby de oefening vaker te laten herhalen. 

En lopen maar!
En ja hoor daar gaan ze. Helemaal alleen stap voor stap. In deze fase zie je heel goed hoe verschillend we toch zijn. Elk kind heeft zijn of haar loopje. Maak je daarom ook geen zorgen over hoe je kind loopt. Voetjes naar binnen, knieën naar buiten, knieën naar binnen en nog veel afwijkende kenmerken waar ouders zich wel eens druk over kunnen maken. Het hoort er allemaal bij. 

TIP: twijfel je na het lezen van dit stukje alsnog neem dan gerust contact op met een arts die het verder kan beoordelen. Maar in de meeste gevallen is er helemaal niks aan het voetje.

De eerste schoentjes:
Wij adviseren pas om schoenen te dragen als het echt nodig is en dat is vaak pas nadat het kind zelfstandig kan lopen. Je kunt er al iets eerder mee beginnen maar voor de ontwikkeling van de voetjes is dit niet nodig. Waar je goed op moet letten bij het kopen van de eerste schoentjes:


  • De juiste maat. Lees hier hoe je de voetmaat kunt opmeten
  • Het materiaal; Babies stoppen schoentjes maar al te graag in hun mond
  • Voldoende ruimte; De voetjes moeten genoeg ruimte hebben om vrij te kunnen bewegen
  • Flexibele dunne zool

Wij hebben in deze tekst speciaal geen gebruik gemaakt van hoeveelheid maanden. Dit omdat we merken dat het nogal kan verschillen. Zo zijn er baby's die al vanaf 9 maanden beginnen met lopen en je hebt ze ook die pas met 18 maanden kunnen lopen. Geef de ontwikkeling van jullie baby de tijd die het nodig heeft 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd